2013. december 12., csütörtök

Egy hastáncos hétvége Sopronban II. rész (beszámoló a Hastáncvilág internetes oldalra)

Zsűri szemmel
beszámoló II. rész

szerző: Shamila
Ahogy a táncosokat és a zsűrit figyeltem a II. Kelet Csillaga Hastáncversenyen, arra gondoltam, hogy felteszek egy-egy kérdést a zsűritagoknak a versennyel, versenyzéssel kapcsolatban. Egyszerűen kíváncsi voltam, de más táncosoknak, oktatóknak is érdekes vagy tanulságos lehet a válasz. Előfordulhat, hogy valaki ettől kap kedvet a jövőben a versenyzéshez.Ajánlod-e minden hastáncosnak a versenyzést?
Hayet:
- Azoknak ajánlom a versenyzést, akik szeretnének hozzáértőktől visszajelzést kapni. A versenyek arra is jók, hogy fellépési tapasztalatot gyűjtsenek a táncosok, ettől sokat fejlődhetnek.

Szerinted mi a legfontosabb egy táncos megjelenésében?
Hayet:
- A külsö megjelenésre gondolsz, vagy a verseny kritériumaira?
A verseny kritériumaira gondolok elsősorban.
Hayet:
- Én az alábbiakat nézem: A tiszta, precíz tánctechnika. A zene és a tánc összhangja, vagyis zene interpretáció. A kifejezés, vagyis az arc és a mimika összeillek-e a tánccal és a zene hangulatával. A külső megjelenés, ami a kosztüm (pl. stílushoz illő legyen), a haj és a sminkből tevődik össze. A közönséggel való kommunikáció bizonyos táncstílusokban. A koreográfiáknál a térhasználat, formációk és változatosságot tartom fontosnak. Az improvizációt - ami lényegesen nehezebb és függ attól is, milyen passzban van a táncos, viszont sokkal több energiát tud adni, ha jó napja van az illetőnek. És még valami, amit nem lehet megtanítani. Van, akinek van, van, akinek nincs: a pozitív kisugárzás és karizmatikus személyiség. Ha ez megvan, akkor az előzőeket nem is figyeli annyira az ember.

Mint zsűritag, mi a véleményed, üzeneted a versenyzőknek? Mi az, amit javasolsz minden indulónak egy verseny felkészülésnél, amire nagyon fontos odafigyelni
Kecskeméti Antett, Kahena:
- Én elég szigorú zsűrinek tartom magam és főleg nagyon őszintének. Szerintem "jópofizásból" nem tanul az ember. Összetett pontrendszer alapján értékelek. Nézem elsősorban a megjelenést (ruha, haj, smink) és kisugárzást (mosoly, mimika, kommunikáció a közönséggel). Ezen felül nagyon fontos a tánctechnika (spicc, kézfej, karok, csípő, rázás, felsőtest) és az, hogy a versenyző tisztában van-e a stílusokkal és a zeneelmélettel. Versenyzőknek azt tanácsolom, hogy olyan koreográfiával induljanak egy versenyen, amiben minél több tudásukat meg tudják mutatni, hogy a zsűrinek legyen mit értékelnie. Legyenek magabiztosak, mosolyogjanak és adjanak a külsőre! Egy szép ruha, smink, ékszer már fél siker. Emellett minden hastáncosnak javaslom, hogy látogassanak el egy-két alap balett órára. Sokkal szebb lesz a tartásuk, ezáltal a táncuk is!

Azt már említetted, hogy nagyon szeretsz zsűrizni, pár mondatban összefoglalnád, miért?
Lehotai Lívia:
- Igen, valóban nagyon nagy élmény egy verseny, az asztal innenső oldalán is! Először is igen nagy megtiszteltetés minden alkalommal, ha a szervezők megtisztelnek egy ilyen meghívással és a táncosoktól is, hogy részt vesznek ezeken a versenyeken, ahol én is a zsűri tagja vagyok. Óriási érzés átélni ezeket az alkalmakat, teljesen magával ragadó és élményekkel, érzésekkel, energiával, pozitív töltéssel teli. Fantasztikus érzés követni a táncokat, és a táncosokkal és általuk átélni ezt a csodát. Az, amivel a nézőket, és a zsűrit megajándékozzák, messze-messze túlmutat a versengésen. Persze van egy plusz feszültséggel teli töltése is, ez egyes táncosoknak külön jót tesz, és segít a maximumot kihozni belőle, másokat korlátoz, és fölösleges stresszel terhel. Ám mindkettő profitál belőle, ki így, ki úgy. Ha annyit, hogy egy lépéssel közelebb kerül ahhoz, hogy lazán, magabiztosan kezelje a stresszhelyzeteket, már jó "szolgálatot" tett egy-egy ilyen rendezvény. Ha pedig az előadás közben szárnyakat kap, ugyanezekkel a szárnyakkal ajándékozza meg a szemlélőt, - és a zsűrit is. Ha pedig a zsűri tagjai meglátásaikkal, véleményükkel, tanácsaikkal csak egy picit is tudnak segíteni az úton - a tánc útján - máris óriási dolog, hatalmas csoda történik meg egy-egy ilyen alkalommal. Nos, ez óriási élmény, zsűritagként is.
Mennyire fontos szerinted az összhang a versenyző zenéje, megjelenése, ruhája, ékszere, sminkje, haja között? A kiegészítők, mint az ékszer, smink, haj mennyire fontos?
Lehotai Lívia:
- Nos, a legeslegfontosabb ezekből a szempontokból, hogy az a bizonyos összhang meglegyen a zene és a ruha, megjelenés között. Nem az a fontos, hogy méregdrága fellépő kosztümökben álljanak színpadra a táncosok, de igenis legyen a zenéhez és a tánchoz passzoló, emellett nyugodtan lehet akár szerény, szolid is, ha a harmónia megvan, akkor ez a pont az én számomra már megnyerve. Az ékszer, a haj, smink szintén a megjelenés része, kívánatos, hogy ez is a tánchoz és hát, az alkalomhoz illő legyen. A táncosnak véleményem szerint meg kell tisztelnie a színpadot azzal, hogy külső megjelenését is "díszbe öltöztesse" ahogy a lelkét is, bár a személyes véleményem itt is az, hogy természetesen azért ennek is harmóniában kell lenni a személyiséggel is és nem az extravagancia, vagy a luxus a lényeges. Legyen alkalmi, legyen szép, legyen felemelő, - emellett lehet szerény vagy szolid is, de ha táncolni áll az ember közönség elé, testét lelkét ünnepibe kell öltöztesse, hogy a produkció kívülről belülről "komplett" legyen. A ruhához meg kell még jegyeznem, hogy személy szerint nagyon fontosnak tartom, hogy csoportos táncoknál, különösen egy versenyen - de szerintem nem csak versenyen - igenis legyenek csoportos kosztümök vagy legalább egymással harmonizáló ruhák. Nagyon el tudok keseredni, mikor olyan produkciókat látok színpadon, ahol összevissza szedett-vedett ruhákban vonul ki sok-sok szóló táncos, ahol az az érzése az embernek, hogy mintegy véletlenül verődtek össze táncolni. Egy egységes vagy legalábbis harmonikus színpadkép igenis fontos egy vizuális élményhez.
Ha valakin látszik, hogy izgul, mennyire befolyásolja a pontozást?
Lehotai Lívia:
- Nos, ez is összetett dolog, és ahogy már írtam erről, különböző dolgokat hozhat ki az emberből. Van, akinek egy kis izgalom kifejezetten jót tesz. "Nyom" egy kis adrenalint és ez akár szárnyakat is adhat. Persze az igazi szárnyalás akkor "történik meg", ha a táncos meg tud feledkezni arról, hogy zsűri előtt, versenyen táncol, és mindentől és mindenkitől függetlenül át tudja adni magát a táncának. Ez az igazi, és főleg profiban, ettől lesz különleges egy produkció. Hogy konkrétabban is válaszoljak, nos, ha az izgulás a technika és a hangulat, érzelmi kifejezés rovására megy, akkor ez sajnos a pontozásban is megjelenik. Egy versenyen az kerül pontozásra, amit ott, akkor lát az ember. Ha valaminek nem sikerül "kijönnie" az izgulás miatt, ugyanolyan tréningezni való, mint a produkció bármelyik összetevője. Szeretetteli tanácsom tehát a versenyzőknek, hogy - mivel az izgalom természetes velejárója minden stresszhelyzetnek - igyekezzenek barátságba kerülni vele, és ennek az energiájával tovább tölteni a táncukat is és akkor valóban megtörténik a csoda.
Mint zsűritag, Te mit tartasz fontosnak egy versenyen egy táncosnál? Mennyire vagy szigorú egy kezdőnél, illetve egy profinál?
Tóth Csilla:
- Nekem azon felül, hogy természetesen nagyon fontos a versenyző "technikai" felkészültsége, pl. zene és táncstílus összhangja, helyes technika, térkihasználás, lábtartás, kéztartás, stb.,…talán a legfontosabb, hogy élvezze a táncot, ezáltal a kisugárzása is teljesen más lesz. Kinyílik a közönség és a zsűri felé és ettől lesz szerintem magával ragadó egy produkció. Ezzel lehet a közönséget és a zsűrit is igazán megfogni és természetesen, mint zsűritag teljesen máshogy nézem az amatőr és a profi kategóriát, teljesen más fejlődési folyamatban vannak a versenyzők. Nagyon örülök, hogy a zsűri nyitottan, őszintén és kedvesen válaszolt a kérdéseimre. Remélem, mindenki megtalálja benne azt, ami számára fontos, vagy érdekes. Én pedig további sikereket és jó versenyzést kívánok mindenkinek!

Beszámolómat a rendezvényről itt olvashatjátok el! (kattints!) 
Csuka Adrienn Shamila


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése